måndag 11 april 2011

Vedeldad ugn kallas för svartugn

Ett annat namn är sotugn pga att man eldar inuti ugnen. Elden värmer upp den omgivande stenen eller teglet och om det är brödugn så rakas och sopas all glöden ut från ugnsgolvet och en ugnslucka stängs för att behålla värmen under bakningen.

Är det en tunnbrödsugn eller pizzaugn så sopas glöden bort från en bakyta närmst ugnsöppningen. I dessa ugnar bakas det på hög temperatur och det behövs tillsättas värme. Därför småeldas det hela tiden runt bakytan.

Ugnar som man inte eldar i kallas för vitugnar. Ugnen i vanlig el-spis är en vitugn. De flesta pizzaugnar som finns på pizzeriorna är vitugnar. Det finns även vedeldade vitugnar. Då är elden helt separerad från ugnen. Den vanligaste typen av vedeldad vitugn är den som finns i en köksvedspis.

Vad är stenugn? Det är en ugn där ugnsbottnen är gjord av sten eller tegel. Alla svartugnar är stenugnar men en vanlig eluppvärmd pizzaugn är också en stenugn.

Var uppmärksam när du hör ordet stenugnsbakat därför oftast har brödet bakats i en eluppvärmd vitugn med tegelbotten. Om du har en flat sten i din el-ugn hemma kan du kalla dit bröd för stenugnsbakat. Om brödet är gjort en i svartugn brukar det kallas för vedugnsbakat. Men undantag finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar